Χρόνος έκδοσης: 1995
Εκδοτικός οίκος: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Εξώφυλλο: Μαρία Κωνσταντακάκη



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η χούντα του 1967 βρίσκει την Άννα παντρεμένη κι έγκυο. Το αγέννητο μωρό της μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει, φιλοσοφεί και κάνει... καθιστική αντίσταση, αρνούμενο να γεννηθεί "όσο είναι η χούντα έξω".



Σημείωση-πρόταση

Για τον αναγνώστη που θέλει να έχει κατά χρονολογική σειρά τα γεγονότα που αποτέλεσαν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήματος υπάρχουν σχετικές σελίδες στο τέλος του βιβλίου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) σε συνδυασμό με το κομμάτι (σελ.155-167) που αναφέρεται σε αυτό το ιστορικό γεγονός.


1967-1974

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου...























Η συνέχεια στο βιβλίο...


 (Το βιβλίο τελειώνει όταν πέφτει η χούντα, μετά τα γεγονότα της 17ης του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο. Το βίντεο είναι φόρος τιμής σε κείνον τον αγώνα
http://www.youtube.com/watch?v=lsoVXiL_te8 )

 *********************
Έγραψαν για το "Κάτω από την καρδιά της" :

Maria Hatzianastasiou το διαβασα πριν απο 11 περιπου χρονια με την κορη μου που τοτε ηταν μικρουλα.Απο τα πιο τρυφερα και συγκινητικα βιβλια που εχω διαβασει!!!
18 Νοεμβρίου 2011

Μαριάννα Σταυροπούλου Από τα ομορφότερα βιβλία, τρυφερό (ακόμα και στην απεικόνιση άσχημων χρόνων), αληθινό, πραγματική εμπειρία για όσους το διάβασαν και θα το διαβάσουν...προσωπικά σας ευχαριστώ!
13.9.2011
Katerina Chtz τελειοοοοο δεν χορτενω να το ξαναδιαβαζω ξανα και ξανα!!!!!!
23.7.2011

Φω Κοντογιαννη Χθες τελείωσα το "Κάτω από την Καρδιά της", μόλις έκλεισα το βιβλίο κατάπια και εγώ έναν μικρό κόμπο (ήταν για καλό)!! Έχω δια  βάσει και τα τέσσερα βιβλία της σειράς. Θα 'θελα να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για τα συγγραφικά σας έργα, έχω επηρεαστεί βαθύτατα από τις ιστορίες της Άννας, και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να ταυτίζεται μαζί της όσο διάβαζα!!! Λάτρεψα τα βιβλία σας!! Συγχαρητήρια!!
Με πολλή μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο σας!

23 Ιουνίου, 2011

 
Τον Νοέμβριο η Λέσχη Ανάγνωσης  Αφάντου http://lesxianaggymafantou.blogspot.com/διάβασε το βιβλίο της Βούλας Μάστορη «Κάτω από την καρδιά της». Το ιστολόγιο μας  φιλοξενεί σήμερα την βιβλιοκριτική αυτού του βιβλίου η οποία προέρχεται από δύο νέα, νεότατα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, αφού ανήκουν στους κόλπους της Α΄Γυμνασίου. Ο Αλέξης και ο Μανόλης δεν είναι μόνο δύο καλοί φίλοι αλλά και φανατικοί βιβλιοαναγνώστες που δεν χάνουν τις συναντήσεις της Λέσχης με τίποτα! Ευχόμαστε αυτή να είναι η πρώτη από πολλές επόμενες αναρτήσεις τους!

Απολαύστε το κείμενο τους!

Πριν ξεκινήσουμε θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δήμητρα και την Κωνσταντίνα γιατί χάρη στις δικές τους βιβλιοκριτικές κάναμε κι εμείς τη δικιά μας.

Και για όσους δε κατάλαβαν, αυτές τις δύο τις θαυμάζουν και  τις θεωρούν πρότυπα προς μίμηση!

Στο βιβλίο μας λοιπόν τα πράγματα είναι μπερδεμένα.
Γιατί βρε παιδιά,τι συνέβη στην Άννα και έχουμε μπερδέματα;
Η Άννα που ξέραμε από το προηγούμενο βιβλίο που διαβάσαμε, «Στο Γυμνάσιο», έχει αλλάξει.

Ε, καλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μεγάλωσε το κορίτσι!

Είναι πια παντρεμένη με έναν πολύ μεγαλύτερο της άνδρα, έγκυος στο δεύτερο της παιδί και αντί για «κακιά πεθερά» έχει να αντιμετωπίσει την αδελφή του άντρα της, μία «Σφραγιδοφύλακα»!

Ααα, εδώ αλλάζουν πολύ τα πράγματα! Πού είσαι, Αννούλα, με τα Αρχαία σου,τ ο φιλόλογό σου και τις θεατρικές σου παραστάσεις στο γυμνάσιο!

Επιπλέον υπάρχει και ένα παιδί, του συζύγου της από τον πρώτο του γάμο, ο Γρηγόρης.

Κοίτα τώρα να δεις μπλέξιμο! Και σου λένε, ότι αυτά μόνο στη σημερινή εποχή γίνονται. Τα παλιά χρόνια, λέει, δεν χώριζαν τα ζευγάρια και δεν είχαν παιδιά από τους προηγούμενους γάμους τους.

Η Άννα προσπαθεί να χτίσει μία καλή σχέση με τον Γρηγόρη και σιγά-σιγά τα καταφέρνει.

Εεεεμ, δεν είναι μητριά η Άννα!

Το πρωτότυπο σ’αυτό το βιβλίο είναι ότι ο αφηγητής είναι το έμβρυο στην κοιλιά της Άννας….

Τι έκανε, λέει; Ένα έμβρυο αφηγείται την ιστορία! Μα…, αυτό είναι αληθινά πρωτότυπο!

…το οποίο αρνείται να γεννηθεί  λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία.

Δηλαδή,τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία;

Είναι η περίοδος της χούντας και όλα φαίνονται παράλογα.

Και φαίνονται παράλογα και ήταν παράλογα αυτά που συνέβησαν τότε. Το καταλαβαίνω το έμβρυο που αρνιόταν να έρθει σ’αυτόν τον κόσμο.

Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα,εκτός από το λογοτεχνικό ενδιαφέρον που έχει, μπορεί κανείς να πάρει μία γεύση από την εποχή της δικτατορίας. 

Δηλαδή, όπως είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ σου και απολαμβάνεις την ανάγνωση…. τσούκου-τσούκου και χωρίς να το έχεις καταλάβει,την έχεις μάθει την σύγχρονη ιστορία! Εύγε,Βούλα (τη Μάστορη, εννοώ)!

Βέβαια, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη  μιας οικογένειας τόσο διαφορετικής! Γι’αυτό λοιπόν, μη χάνετε καιρό ξεκινήστε την ανάγνωση!

Κανένα μειονέκτημα, δεν του βρήκατε, βρε παιδιά; Όλα τέλεια ήτανε;

Είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή, αν και είναι λίγο μεγάλο!

Δε μας είπατε…. στα υπόλοιπα μέλη άρεσε το βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο άρεσε στους περισσότερους βιβλιοφάγους της Λέσχης!

Μπράβο σας παιδιά! Είστε εκπληκτικά ΛΑΓΑκια, όπως θα έλεγε και η Τσαμπίκα Στ.

Ο Μανόλης περιμένει τη σειρά του για να του υπογράψει η κ. Βούλα Μάστορη το "Κάτω από την καρδιά της"

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


"...ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα τόσο για τα γεγονότα που περιγράφει με αντικειμενικότητα, ζωντάνια και χιούμορ, όσο και για τους έκδηλους συμβολισμούς του". Γ. Παπαδάτος, περιοδικό Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 1995

"Ένα μυθιστόρημα που ρέει, χωρίς να σκοντάφτει. Με υπομονή, εξυπνάδα, γνώση, ξετυλίγει η συγγραφέας την ιστορία της...(...) Το εύρημα της συγγραφέως είναι το έμβρυο που βρίσκεται κάτω από την καρδιά της Άννας..." Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 1995

"...Η αφηγηματική άνεση, ο εύκαμπτος και απόλυτα σύγχρονος λόγος, η άνετη χάραξη και κίνηση πολλών προσώπων είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου". Τάκης Μενδράκος, D&A Spirit 1996

"...Ένα βιβλίο που συνδυάζει "πολιτική και ανθρώπινες σχέσεις" με χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο". ΨΙΘΥΡΟΙ/ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 1997

"...Μια αφήγηση τρυφερή, δροσερή, όπου όλα τα γεγονότα -ακόμα και τα πιο σκληρά- περνάνε φιλτραρισμένα σαν μέσα από φαντασία σχεδόν παιδική...". Πέλυ Κεφαλά, βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ΅(στην παρουσίαση του βιβλίου), Αθήνα 13.11.1997